Drachtigheid scannen

Controle op drachtigheid kan het beste worden uitgevoerd met behulp van echografie. Middels deze techniek kan al een 35 dagen durende dracht met zekerheid worden gediagnosticeerd!

Direct inplannen

Drachtscannen bij schapen

Controle op drachtigheid kan het beste worden uitgevoerd met behulp van echografie. Middels deze techniek kan al een 35 dagen durende dracht met zekerheid worden gediagnosticeerd. Dat is dus ook het moment waarop het onderscheid met guste schapen gemaakt kan worden. U kunt dan besluiten om de guste schapen te verkopen of nogmaals bij een ram te zetten. Afhankelijk van de keuze die u maakt, kan er aanzienlijk worden bespaard op de voerkosten.

Om helder te krijgen hoeveel lammeren een schaap precies bij zich draagt, kan een schaap het beste gescand worden tussen de 40 en 90 dagen dracht. Zijn de schapen korter dan 40 dagen drachtig, dan zijn de vruchten nog zeer klein en is het lastig deze te tellen. Een drachtigheid van 90 dagen of langer, maakt het ook lastig om de lammeren te tellen. De ongeboren dieren zijn dan relatief groot, waardoor het ene lam de andere buiten beeld kan drukken.

Agri-experts van AB Vakwerk controleren op drachtigheid in een speciale scankar. Schapen worden hier snel en stressloos doorheen geleid. De dieren worden uitwendig gescand en hoeven niet vooraf te worden geschoren.  

Schijndracht bij geiten

Schijndracht bij geiten is een veel voorkomend probleem. Een schijndrachtige geit is te herkennen aan een baarmoeder vol met steriel vocht. Soms is dit vanaf de buitenkant zelfs zichtbaar. Doordat de geit zich ook drachtig voelt, zal deze stoppen met melk geven en zichzelf ‘droogzetten’. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om schijndracht tijdig op te sporen en de geiten te behandelen. Let op: Agri-experts van AB Vakwerk doen alléén de controle op drachtigheid. Een eventuele nabehandeling bij schijndracht moet worden uitgevoerd door de geitenhouder.

Voordelen van drachtscannen

  • Ooien kunnen ingedeeld worden op het aantal te verwachten lammeren;
  • Ooien drachtig van maar één lam kunnen soberder worden gevoerd en daardoor langer buitenlopen;
  • Ooien drachtig van meerlingen kunnen extra bijgevoerd worden. Dit om slepende melkziekte te voorkomen. Ook zijn de lammeren zwaarder en daardoor vitaler;
  • Guste ooien kunnen tijdig verkocht worden. Daardoor hoeven zij niet onnodig gevoerd worden en kunnen ze voor een meerprijs verkocht worden;
  • Drachtige fokooien kunnen verkocht worden met een vastgesteld aantal te verwachten lammeren.
Drachtscannen 2
Drachtscannen 1

Drachtscannen inplannen

Wilt u niet onnodig geld verliezen? Wilt u er zeker van zijn dat uw veestapel in een topconditie is en kan presteren op het niveau wat hoort? Laat ons dan de klauwen van uw vee verzorgen. Plan direct een afspraak met ons in via onderstaand formulier. Wij komen dan zo spoedig mogelijk langs

Specialist inplannen